linkboks
Forside Rejser MC-ture Dykning

Besøgt september 2009

Balikpapan

Banjarmarsin

Loksado

Tanjung Puting

Pontianak

Kuching

Bako National Park

Sibu

Lambir N.P.

Miri

Niah N.P.

Se kort

At man en enkelt morgen skal vaske sig i vådservietter kan ikke ødelægge alle de andre positive indtryk, man får, når man bruger tre dage i Tanjung Puting National Park på Borneos sydkyst. Senere på dagen kom vi op ad en flodgren, der ikke var forurenet og her blev der så rigget bruser til ved hjælp af en pumpe og en benzingenerator.

Den kæmpe store park er mest berømt for sine orangutanger. De lever kun to steder i verden, her på Borneo og på Sumatra. De er truet fra flere sider, dels de firmaer, der fælder den gamle urskov og planter oliepalmer for at tjene penge og dels fra de folk, der ulovligt fælder træ i junglen. I 1971 stiftede canadieren Birute Galdikan en fond, der skal hjælpe fangede orangutanger tilbage til naturen, og det er dem og ikke de vilde, der trækkker masser af turister til stedet. Mange holder eller holdt orangutanger som kæledyr, de er blevet brugt i cirkus og film, og det er dem, fonden hjælper tilbager til naturen. Udover orangutanger har parken et rigt fugleliv, og den er også hjemsted for næseaben, som kun findes på Borneo.

Der er to måder at besøge nationalparken. Enten med speedbåd eller en lokal båd, hvor man så sejler ud til et af de tre steder, hvor man hver dag fodrer de aber, der er sat ud og så sejler tilbage til byen igen. Med speedbåd tager det kun en time at nå ud til parkens hovedkvarter Camp Leakey. Vi valgte - som så mange andre - en Klotok. Det er en slags husbåd, hvor man hyrer besætning, kok og guide og så sejler af sted i tre dage og besøger parken i ro og mag.

Det er en fantastisk oplevelse af sidde på båden, mens den tøffer stille og roligt op ad floden. Ved skumringstid kommer alle aberne, næseaberne, macaques og gibboner ned til floden, hvor de overnatter i trætoppene. Fantastisk også at sidde i mørket og spise mad, der er en asiatisk restaurant i Danmark vaerdig, mens man lytter til junglens lyde. For slet ikke at snakke om at falde i søvn og vågne op på dækket til den flotte udsigt. Det kan på det varmeste anbefales.
Er jeg ikke nuttet Næseaber vi er gla'e