linkboks
Forside Rejser MC-ture Dykning

Besøgt september 2009

Balikpapan

Banjarmarsin

Loksado

Tanjung Puting

Pontianak

Kuching

Bako National Park

Sibu

Lambir N.P.

Miri

Niah N.P.

Se kort

Loksado - end of the road i bogstaveligste forstand. For I starten af firserne var der ingen vej hertil. Når de lokale skulle paa markedet i byen Kandangan 40 km væk, saa byggede de en bambusflåde, sejlede ad floden, solgte både varer og flåde og gik så tilbage. Det tog to dage. Nu kan det gøres paa en dag.

Loksado ligger fire timers kørsel nordvest for Banjarmarsin, og det er herfra, man trekker ind i junglen for at møde Dayak-folket, der indtil for 25 aar siden alle boede i langhuse. I dag bruges huset primært til ceremonier. Dybt inde i junglen skulle der dog stadig være landsbyer, der bor i langhus.

Sammen med vores guide Mukani starter vi lidt før Loksado paa en tre timers vandretur i junglen for at nå frem til Dayak-landsbyen Haruan. Selvom regeringen for fem år siden har smidt cement paa stierne for at gøre det nemmere for turisterne, saa er det en lidt hård tur alligevel. Floderne er een transportvej, stierne en anden og de går ofte paa tværs af dalene, så det er op og ned hele tiden, oftest i tæt jungle med høj varme og luftfugtighed. Men trods drivvåd t-shirt og bukser og underbukser, saa er det en flot tur. Men underligt at høre gibbon-aberne skrige, mens man gaar paa cement.

Da vi når frem til landsbyen er vi straks samlingspunkt. Der bor 13 familier i landsbyen, 57 mennesker, derfor er der 13 døre i langhuset, der ligger midt i landsbyen, med de små private huse udenom. De er smilende, søde, nysgerrige og spørger ind til os og vores familie og er ved at falde paa halen, da de ser et billede af lyshårede barnebarn Freya. De er animister; i følge legenden så blev Ayub og hans bror sendt til en anden ø for at lære religion. Da de havde lært det, fik de reglerne udleveret paa papir og skulle saa svømme tilbage til Borneo. Ayub slugte sit papir for bedre at kunne svømme, mens broren beholdt sit. Broren blev muslim, mens Ayub blev animist. Intet af deres tro er skrevet ned, det overleveres fra høvding til søn(som bliver den næste hoevding). De bruger ikke læge, de har deres egen medicinmand.

Vi skal sove paa gulvet i et hus, hvor der bor tre grene af en famile. De har hver deres lille rum, mens vi og guiden sover i det store rum paa bastmåtter. Tandbørstning og vask foregår i floden, toiletbesøg i et område nær floden. "Hvis I skal op at tisse i nat, saa tramp lidt hårdt, når i går ned til floden, siger guiden. Det skræmmer slangerne vaek"

Naeste morgen vågner vi ved solopgang til lyden af hanegal, grisegrynt(alle dyr løber frit omkring) og glade børnestemmer. Vask i floden og morgenmad, så gribende afsked med landsbyen og en god times vandretur inden vi hopper ombord paa en bambusflåde, der på et par timer sejler os et godt stykke ned ad floden. Her venter bilen og godt tre timers køretur tilbage til Banjarmarsin. Lidt hårdt og enkelt(nogen vil sige primitivt), men en fantastisk god oplevelse.
Den er sikker nok Landsbyen set fra floden Erna foran hytten, langhuset i baggrunden Bamboo-rafting ned ad floden Amandit