linkboks
Forside Rejser MC-ture Dykning

Besøgt september 2009

Balikpapan

Banjarmarsin

Loksado

Tanjung Puting

Pontianak

Kuching

Bako National Park

Sibu

Lambir N.P.

Miri

Niah N.P.

Se kortNiah National Park ligger 110 km syd for Miri og 15 km fra kysten. Den eneste grund til, parken er oprettet, er to huler.

Der er knap en times vandretur gennem junglen til den første af hulerne. Inden da kommer man til "Traders Cave", som snarere et et stort klippeudhæng. Men det er utroligt flot. Her samler de lokale fuglereder ind. Lige efter kommer man til indgangen til Great Cave. Det ser ikke så imponerende ud, når man kommer til den, fordi man kommer fra siden, men indgangen er 250 meter bred og der er 60 meter til loftet.

Selve hulen er på 10,5 hektar, så den er enormt stor. Når man først er kommet et stykke ind og så vender sig om, får man for alvor et indtryk af hulens størrelse. Det er fantastisk flot. Hulen har tusindvis af svaler og flagermus, så udover at samle guano op, så samles der også fuglereder ind. Fascinerende, men også skræmmende at se de tynde , nærmest lægtetykke træskelleter de kravler op ad, når de skal samle reder ind. Der falder da også med jævne mellemrum folk ned.

For at komme til den næste hule, Painters Cave, skal man gå gennem Great Cave. Det er flot med flere åbninger både opad og ud til siden. På et tidspunkt går man i totalt mørke gennem hulen, og det er derfor nødvendigt med en lygte. Fascinerende at komme ud på "den anden side" og se lyset igen.

Painters Cave er ikke så stor, til gengæld har den mange hulemalerier, der blev opdaget sidst i halvtresserne. I hulerne er der fundet spor af de ældste mennesker i Sydøstasien. Et kranie kan spores hele 40.000 år tilbage i tiden. Hulerne har i tusindvis af år været brugt af mennesket, blandt andet som begravelsesplads og der er også fundet små både af træ, som er brugt ved begravelsen af folk.
Bemærk menneskene til venstre
Her har jeg vendt mig 180 grader
Bagudgangen fra Great Cave