linkboks
Forside Rejser MC-ture Dykning

Vietnam

Korsika

Madeira

Saurland

Thailand

Paul do Mar
Der er tre ting, du er helt sikker på at møde på Madeira. Stejle veje, snævre kurver og tunneller.
Det er godt nok ikke helt rigtigt, hvis nogen påstår, den eneste lige vej, man finder på Madeira, er landingsbanen i lufthavnen. Men det er tæt på at være sandt. Det skal dog retfærdigvis også siges, at mange af deres - ofte meget lange tunneller - også går helt lige gennem bjerget.

Det er en fantastisk ø at køre rundt på på MC, og man kan sagtens nå hele øen på en uge eller mindre. Den er ikke så stor. Til gengæld er gennemsnitshastigheden også lav på grund af de mange kurver og sving.
Højdeforskellene er store på Madeira. Det er en af de ting, man skal tage i betragtning med hensyn til påklædning. Der er nemt op til 8 graders forskel på kysten og så bjergene eller højsletten, der ligger på den nordvestlige del af øen. Og kommer du i vinterhalvåret, så kan der nemt være 22 grader ved kysten, men kun 13-14 grader i bjergene.
Mange af deres sving er på grund af de store højdeforskelle i ordets bogstaveligste forstand hårnålesving. På nogen af de små, stejle bjergveje er der næppe meget mere end to meter mellem vejbanerne i et skarpt hårnålesving. Og samtidig er det nogen gange også et stjelt sving. Så det er tungen lige i munden.

Vælger du de mindre - gamle - landeveje langs kysten fremfor de nye, så får du efter min mening den bedste oplevelse og de flotteste udsigter. Nogle steder renoverer de ikke længere de gamle veje, så de er lukket for trafik, men det er skiltet med blind vej. Selvom en tur ud af dem ofte også er en flot,flot oplevelse
Der er smukt overalt, specielt hele vejen rundt så tæt som muligt på kysten. Men jeg vil dog lige nævne to steder, som efter min mening skiller sig ud.
Turen ned til byen Paul do Mar.Du skal komme fra nordvestsiden, ude fra byen Ponta do Pargo, Fyret ude i byen ligger i øvrigt også helt fantastisk. Vælg vej nr. ER 101 og følg den indtil ER 223 går ned mod Paul do Mar. Næsten ude for enden af den lange strandvej ligger i øvrigt den hyggelige Maktub Pub.
Det andet er højsletten, som dækker en stor del af den vestlige del af øen. Uanset hvilken vej, du vælger op på sletten, så får du en flot tur. men selve sletten er flad og har snorlige veje. Du kan være heldig at komme en dag med høje skyer, så har du mange steder en flot, flot udsigt ned over kysten. Eller du kan være heldig og komme en dag med lave skyer, og så har du en flot fornemmelse af at køre oven over skyerne og også have nogle spektakulære udsigter. Er du uheldig, så kører du inde i skyerne på store dele af turen.
Oppe på højsletten er temperaturen typisk 6-7 grader lavere end ved kysten.

Og så lige en enkelt advarsel om stejle veje. Det er i hovedstaden Funchal og forstæderne. Her har jeg i området øst for den store vej op til byen Monte og hen til og lidt forbi den botaniske have kørt på nogle ubehageligt stejle veje. Og af en eller anden grund, så er det flere steder lavet sådan, at os, der kommer på den stejle vej, skal holde tilbage, når vi kommer til et vejkryds. På nogle veje har jeg set, de har lavet riller på tværs, så dækkene bider bedre fast.

Der er rigtig mange steder, man kan leje MC. Jeg brugte Renting Madeira og følte mig godt behandlet. De har lige fra 125cc op til 750cc.